Frame House

What would happen if you let your children co-author the development of your home? One client did just that, having the courage to explore the variable ways in which their site could be used and loved by all family members.

01

Idea

Frame House is a true manifestation of a client’s needs and desires. By involving their children in its creation, our clients were able to incorporate elements of play that resonate with the whole family and make their environment feel more livable, inclusive, and fun. We are honoured that this client put so much trust in Measured, during one of the most trying times in modern architectural history, even while stretching comfort zones and ideas of what could be achieved. These clients have also allowed Measured to complete their home by curating all furniture and art.

02

Build

We pushed the limits of using new materials in addition to reimagining some tried and true systems. We worked with our collaborators to incorporate kinetic elements to transform different spaces. We also worked with an Italian company to make this the first project outside of Italy to use Microcement on the exterior of a building.

One of the main challenges with this project was excavating to develop the subterranean environment, which put a lot of pressure on the site. The shoring used to stabilize the site during excavation was repurposed into landscaping elements. Softening and balancing were fundamental to the landscaping approach, incorporating atypical environments such as the rooftop terrace and pool.

We were also able to incorporate a subterranean experience into the laneway house, which allows for density while still providing separation between living areas. The guest house and office space can operate in isolation, without cues that draw you back into the main home.

03

Live

Frame House is a play structure designed for everyday living, where children and adults can live and play freely. Walls are designed to take a beating; suspended trapeze netting can be lounged in or traversed from room-to-room; and kinetic elements transform spaces to maximize different uses as well as levels of openness and privacy.

The hub of the house is a compressed kitchen and dining area and small living room. The front façade opens to the immediate landscape and towards a distant park. On the exterior of the house, a vertical slat system, which gives Flex House its name, provides a veiling apparatus that can be opened and closed freely so the family can engage the street on their own terms, including from the upper-level deck and rooftop pool.

On the second floor, trapeze netting connects the two children’s bedrooms in lieu of a hallway. Inside the master bedroom, linen curtains can be closed off to create a breakout sleeping area, and for privacy when bringing guests through the bedroom to the rooftop.

In the basement, a small recording studio, AV environment, and workout area lead to an exterior workout zone. The laneway contains a primary bedroom and office area with a kinetic wall to create a bunkbed sleeping zone, and an atypical subterranean level contains a small kitchen and dining area.